GR EN

AidPlusCare και Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ

Μία θάλασσα, ένα πλοίο, δέκα λιμάνια, μια νοσηλεύτρια, εκατοντάδες επιβάτες και μετρήσεις σακχάρου συνέθεσαν το σκηνικό μιας πρωτότυπης δράσης, που στόχευε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το Σακχαρώδη Διαβήτη.

 

Το μπλε των ελληνικών θαλασσών, που αποτελεί και το χρώμα του κύκλου – συμβόλου του Διαβήτη, αποτέλεσε την έμπνευση για αυτή την πρωτότυπη δράση, που υλοποίησαν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η Novo Nordisk και η Hellenic Seaways.

Έτσι, με σύνθημα «Πάμε Αιγαίο… για να αλλάξουμε το διαβήτη!», την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη), το πλοίο «Νήσος Μύκονος» απέπλευσε από τον Πειραιά με τελικό προορισμό την Καβάλα.

Ενδιάμεσοι σταθμοί μερικά από τα πιο όμορφα λιμάνια του Αιγαίου· η Σύρος, η Μύκονος, η Σάμος (Καρλόβασι και Βαθύ), η Ικαρία, η Χίος, η Μυτιλήνη και η Λήμνος. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μια μικρή γωνιά του πλοίου της Hellenic Seaways μετατράπηκε, χάρη στην εταιρεία NovoNordisk, σε σταθμό πρόληψης κατά του διαβήτη. Εκεί, η νοσηλεύτρια Κωνσταντίνα Κωνσταντοπούλου της AidPlusCare, εταιρείας που προσφέρει υποστήριξη και εκπαίδευση σε ασθενείς, πραγματοποίησε εξετάσεις σακχάρου σε δεκάδες επιβάτες (οι εξετάσεις ήταν μια προσφορά της Bayer).

Οι μετρήσεις αποδείχθηκαν μια μικρογραφία της πραγματικότητας.

Τουλάχιστον 150 άτομα, ενήλικες και παιδιά, επιβάτες και πλήρωμα, προσήλθαν για εξέταση και 15 εξ αυτών είχαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου. Για έναν ασθενή, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου ήταν αποτέλεσμα θεραπείας με κορτιζόνη, αλλά, όπως υποστήριξε, ο γιατρός του δεν τον είχε ενημερώσει ότι μπορεί να χρειαστεί αντιδιαβητική αγωγή.

Άλλα 5 άτομα που παρουσίασαν «τσιμπημένες» τιμές είχαν ήδη διαγνωστεί με Διαβήτη Τύπου 2, αλλά ήταν προφανώς αρρύθμιστοι. Όπως τους εξήγησε και η νοσηλεύτρια είναι κρίσιμο να έρθουν σε επικοινωνία με τους γιατρούς τους και να του ζητήσουν να τροποποιήσουν την αγωγή τους.

Το πιο ανησυχητικό είναι, όμως, πως άλλα 9 άτομα που βρέθηκαν να έχουν σημαντικά υψηλά τιμές σακχάρου δεν είχαν καμία ιδέα πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα και η ανάγκη να επισκεφθούν γιατρό ήταν άμεση.

Πέραν, όμως, των συμβουλών και των εξετάσεων όλοι οι επιβάτες είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν τόσο για τις επιπτώσεις του Σακχαρώδους Διαβήτη όσο και για τους τρόπους που μπορούν να προστατεύσουν την υγεία τους.

Εκτός από τα banner και τις αφίσες, μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2,  αλλά και για τη σημασία του πρωινού στην ισορροπημένη διατροφή.

Από τις οθόνες του πλοίου προβλήθηκαν ενημερωτικά video σχετικά με τη πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, όσον αφορά τη σωστή διατροφή, την τακτική άσκηση αλλά και τα συμπτώματα και των δύο τύπων Διαβήτη.

Όταν το «Νήσος Μύκονος» έδεσε στο λιμάνι της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση μέσα στο πλοίο,  προς τιμή του καπετάνιου Ευάγγελου Αράθυμου, στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για τη συμβολή του στην ενημέρωση για το Διαβήτη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Πρόεδρος Συλλόγου Διαβητικών Καβάλας «Γλυκιά Αγκαλιά», Αθανασία Γαϊτανίδου, η Δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ο πρώην Υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης και ο Διευθυντής Εξυπηρέτησης Πελατών της Hellenic Seaways, Άρης Κατσαΐτης, ο οποίος στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, δεσμεύτηκε για επανάληψη της ενέργειας όχι μόνο στο «Νήσος Μύκονος» αλλά και στα άλλα πλοία της εταιρείας.

Από την Βασιλική Αγγουρίδη

Πηγή:  virus.com.gr